Shift your paradigm (4)

Tahukah Anda?

 • Apakah peristiwa penting kepada umat Islam yang berlaku pada: 26 Rejab 1342 H / 3 Mac 1924?
 • Kejatuhan Khilafah. Ulangtahun peristiwa kejatuhan Islam.
 • Harapan Khalifah Abdul Hamid (khalifah yg terakhir: “Sesungguhnya hanya Islam sahajalah satu-satunya unsur yang menjadikan kita kuat. Kita mampu menjadi umat yang memiliki survival dan kuat dengan syarat kita hendaklah membenarkan ISLAM agama kita yang agung.”

Kini?

 • “Tiada jalan untuk mengalahkan dan menguasai orang-orang Islam melalui jalan perang. Agama mereka mendorong mereka untuk melawan, berjihad, mengorbankan jiwa …. Kita mesti lakukan jalan lain; iaitu mengubah pemikiran Islam dan menjinakkan orang-orang Islam melalui serangan pemikiran. Cendekiawan Eropah harus mengkaji tamadun Islam dan mencipta senjata untuk merosakkan pemikiran orang-orang Islam.” (Wasiat Louise IX- paderi Kristian)
 • Nampaknya kita dijajah lagi. Kita tidak mengikut celupan Islam. Agenda mereka mahu merosakkan akhlak kita, menghancurkan pemikiran islam, meleburkan keperibadian dan juga murtad.
 • Realiti hidup Muslim kini :
 • Tidak ambil berat hubungan dengan Allah.
 • Tidak berminat untuk mendalami agama.
 • Tidak menghormati agama.
 • Tidak ambil berat keadaan umat Islam.
 • Hidup hanya untuk memenuhi kepentingan diri sendiri.
 • “ Sesungguhnya perancangan kamu terhadap dunia Islam hendaklah untuk melahirkan generasi yang tidak mengenal hubungannya dengan Allah dan tidak berkeinginan untuk mengenaliNya, kamu mengeluarkan mereka dari ajaran Islam tetapi kamu tidak mengkristiankan mereka.Dengan itu, akan lahir generasi muslim yang bertepatan dengan kehendak kita (penjajah), generasi yang tidak mengambil berat pada perkara-perkara besar, generasi yang suka berehat dan pemalas, generasi yang menggunakan sepenuh keupayaan dalam kehidupannya untuk syahawat, apabila belajar adalah untuk syahawat keduniaannya, apabila mengumpul wang adalah untuk syahawat keduniaannya, apabila mendapat kedudukan dalam kepimpinan adalah untuk syahawat keduniaannya…(Kata-kata Zwemer di dalam muktamar pendakwah kristian di Quds.)

Advertisements

1 Comment

 1. ayom said,

  April 3, 2010 at 8:28 am

  maka, tepatlah suasana akhir zaman ini dgn hadis rasul saw ‘ssguhnya Islam itu dtg dlm keadaan dagang(dipandang pelik n sukar untuk diterima oleh manusia) dan akan kembali(di akhir zaman) dlm keadaan dagang.dan beruntunglah org2 yg dlm kump dagang itu’
  tidakkah kite mahu tergolong dlm kump dagang?yg mana nabi tlh pon menyatakan akan keuntungan mereka ygberada dlm kump dagang ini.mmg kite akan d pandang pelik,x up to date,jumud, x sporting..dll…krn kite berpegang kpd ISLAM yg sebenar..krn kite mahu tergolong dlm kump dagang. itu..insya Allah.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: